מטה מאבק נגד התקציב יצא לדרך / סיגל הרוש

ההסתדרות הכריזה על סכסוך עבודה כללי במשק בשל הצעת תקציב המדינה לשנת 2005. במקביל, הקימו עשרות ארגונים מטה מאבק משותף.

סיגל הרוש, מנהלת הגדה השמאלית (שהיא גם דוברת הקשת הדמוקרטית המזרחית), פתחה את הדיון בקריאה לאחד כוחות מול הצעת התקציב 2005, שהיא התוכנית הכלכלית האנטי-חברתית השמינית של שר האוצר נתניהו.

בית נבחרי ההסתדרות הכריז ב-9 בספטמבר סכסוך עבודה כללי במשק בעקבות החלטת הממשלה לאשר את הצעתה לתקציב המדינה לשנת 2005.

בהכרזה על סכסוך העבודה מבהירה ההסתדרות, כי בכוונת להיאבק בשורה ארוכה של סעיפים בהצעת התקציב, אשר פוגעים שוב בשכר העובדים, מגדילים את מספר המובטלים במשק ומהווים הפרה בוטה של הסכמי עבודה החתומים מזה שנים. במהלך הדיון על אודות הכרזת סכסוך העבודה אמר יו"ר ההסתדרות, ח"כ עמיר פרץ, כי "הכיס של העובדים והגמלאים לא יהיה יותר קופה רושמת של הממשלה". ההחלטה על הכרזת סכסוך העבודה אושרה פה אחד בידי הנציגים של כל הסיעות. זאת, חרף ניסיונו של אחד מעסקני הליכוד, סגן ראש עיריית רעננה, עוזי כהן, אשר ניסה להפריע למהלך הדיון וקרא קריאות נגד האמצעים הארגוניים הננקטים בידי העובדים נגד מדיניות הממשלה. חברי סיעת חד"ש הגיבו בקריאות רמות: "ביבי הביתה". אליהן הצטרפו כל משתתפי הדיון, וחברי סיעת הליכוד הרחיקו את עוזי כהן מאולם הדיונים.

מטה המאבק של הארגונים החברתיים
ביום בו הכריזה ההסתדרות סכסוך עבודה במגזרים הפרטי והציבורי, התכנסו באולם בבית ההסתדרות בתל-אביב עשרות נציגים של איגודים מקצועיים, של ארגונים חברתיים וסביבתיים, של תנועות נוער ושל ארגוני נשים ופעילי שמאל, והחליטו להקים את מטה המאבק נגד תקציב 2005. בדיון השתתפו ח"כ לשעבר תמר גוז'נסקי; יו"ר איגוד העובדים הסוציאליים, אתי פרץ; חברי הנהגת ההסתדרות ג'יאהד עקל ואפרים דוידי; חבר הנהגת ההסתדרות לשעבר בנימין גונן; מייסד תנועת "חברה עכשיו", פרופ' גבריאל מוקד; נציגים של הארגונים החברים בפורום נגד אבטלה, שדולת הנשים, שתי"ל, התנועה הקיבוצית, השומר הצעיר, מק"י וחד"ש, נוער יח"ד, קואליציית הסטודנטים, הקשת הדמוקרטית המזרחית ואחרים.

סיגל הרוש, מנהלת הגדה השמאלית (שהיא גם דוברת הקשת הדמוקרטית המזרחית), פתחה את הדיון בקריאה לאחד כוחות מול הצעת התקציב 2005, שהיא התוכנית הכלכלית האנטי-חברתית השמינית של שר האוצר נתניהו.
פוטנציאל לפיצוץ חברתי
אפרים דוידי, חבר הנהגת ההסתדרות מטעם חד"ש ופעיל בפורום נגד אבטלה, ציין בדבריו, כי תקציב 2005 הוא החרפה נוספת במתקפה של הממשלה וההון על מעמד העובדים ושכבות עממיות אחרות. במרכזה – צעדים לקיצוץ נוסף בשכר העובדים ובזכויות המעוגנות בהסכמי עבודה; שחיקה נוספת בקצבות הביטוח הלאומי (אבטלה, ילדים, נכים ואמהות חד-הוריות); פירוק מנגנוני הרווחה, החינוך, הבריאות והדיור. הצעת התקציב משרתת את מדיניות נתניהו להתעשרות שכבה מצומצמת של מעבידים ובעלי הון ולהעברת חברות ממשלתיות לידיהם.

דוידי הוסיף, כי הקמת מטה המאבק החברתי נגד תקציב 2005 חשובה במיוחד נוכח החלטת ההסתדרות לא להשלים עם הורדת שכר וחיסולן של זכויות העובדים ולהכריז סכסוך עבודה כללי במשק. קיים לחץ גובר מצד ועדים ועובדים מן השורה להתנגד לגזירות הממשלה. רוב האיגודים המקצועיים במגזר הממשלתי כבר הכריזו סכסוכי עבודה.

חל שינוי גם באווירה הציבורית, אמר דוידי. גוברת המודעות לכך, שמדיניות ממשלת שרון-נתניהו תרמה רבות להעמקת הפערים בחברה ולגידול ברווחים של התאגידים הגדולים. ולכן קיים פוטנציאל לפיצוץ חברתי, עליו דיבר אפילו אהוד אולמרט, שר התמ"ת והתקשורת.

בתום הדיון גובשו כמה הצעות לפעילות, ובמרכזן – צעדת מחאה חברתית מהצפון ומהדרום לירושלים, שתיערך במחצית אוקטובר; כינוס "ועידת העשוקים" בתחילת נובמבר; והפגנה המונית מול הכנסת ביום אישור התקציב בסוף דצמבר.

פורסם לראשונה ב'זו הדרך', גליון 36, 13.9.2004