הלן נילי קאזס בן עטר נולדה בטנג'יר היום בשנת 1998 למשפחה יהודית אמידה, היא החלה ללמוד בבית הספר לבנות של כל ישראל חברים בטנג'יר וסיימה את התיכון בקזבלנקה, לאחר שמשפחתה עברה להתגורר בעיר ב 1917. היא השלימה תואר בעריכת דין מאוניברסיטת בורדו הצרפתית. בשנת 1920, בעודה בת 22, היא נישאה למשה בן עטר נשיא אגודת כי"ח במרוקו ובאופן יוצא דופן לתקופה היא שמרה על שם משפחתה קאזס. היא הייתה פעילה ציונית, המייסדת והנשיאה הראשונה של ויצו בקזבלנקה פעילה בג'וינט ובשירות הצלב האדום במרוקו, ונשיאת אגודת בוגרי כי"ח.
במהלך מלחמת העולם השנייה פעלה ללא לאות להצלת חייהם של פליטים יהודים ולא יהודים מאירופה. היא הקימה את הוועד לטיפול בפליטים זרים בקזבלנקה שהייתה תחנת מעבר וגם לעיתים מקום מקלט ועל ידי סיכון מוחשי לחייה ותוך סיכון כלכלי אישי דאגה לפתרונות מגורים, מקומות עבודה ולבסוף, גם ויזות ואישורים מזויפים להגירה לארצות הברית. את המימון דאגה לגייס מהקהילה היהודית המרוקאית ומארגונים אחרים. גם כאשר שלטון וישי החליט להחמיר את המהלכים מול הפליטים שהגיעו למרוקו ולהעבירם למחנות הסגר המשיכה הלן לדאוג להם למימון טיפולים רפואיים, אוכל וביגוד. כאשר הגרמנים שמו לב כי מתקיימת הגירת יהודים מקזבלנקה הם דרשו ממשטר וישי לפרק את הועד של הלן. קשריה של הלן בממשל הצרפתי הצילו אותה.
הלן סייעה לא מעט לארגונים ציוניים ובמהלך מסע הרצאות בקרב יהודי ארצות הברית גייסה תרומות לישראל. היא ניהלה משרד עורכי דין במקביל בפאריס ובקזבלנקה ובשנת 1962 עברה לחיות באופן קבוע בפאריס, להלן ולבעלה היו שלושה ילדים.
בתמונה- עורכת הדין הלן קזאס-בן-עטר בביקור במעון ילדים, קזבלנקה, מרוקו, 1950. מתוך מרכז תיעוד יהדות צפון אפריקה במלחמת העולם השנייה.